Nybörjare


Kaninhoppning är en sport som växer och blir allt populärare runt om i Norden, men som även finns på en del andra ställen i världen, dock i mindre skala. Det går ut på att kaninen ska ta sig igenom en bana på så få fel som möjligt. Kaninhoppning är perfekt för dig som vill göra något kul ihop med din kanin!


Funderar du på att börja träna eller tävla kaninhoppning med din kanin? Tveka inte att ta kontakt med oss. Vi anordnar nybörjarkurser, träningar och nybörjarklasser vid flera av våra tävlingar.

För våra nybörjare finns alltid kontaktpersoner att vända sig till vid frågor på våra tävlingar. Då vi har nybörjare på våra tävlingar som aldrig tävlat innan har vi alltid en liten genomgång hur allt går till samt de viktigaste reglerna. Som nybörjare får man alltid ett litet pris vid sin första tävling.

Som nybörjare är det många frågor och funderingar och vi hjälper gärna till.

 

Hur börjar man träna med sin kanin?


Börja med att träna att gå i sele. Då det är dags att börja träna kaninen på hoppning, börja med låga hinder, ca 5-10 cm brukar vara lagom. Det krävs mycket tålamod. Tänk på att din kanin ska tycka att det är roligt att hoppa. I takt med att kaninen börjar förstå hur den ska ta sig över hindren, kan du höja nivån. Ett tips för att komma igång är att gå en nybörjarkurs!

 

Hur börjar man tävla med sin kanin?


Inom SKHRF tävlar alla kaniner tillsammans, oavsett ras/blandras. Dock är de uppdelade i olika klasser beroende på hur bra resultat de fått på tävlingar – man samlar så kallade uppflyttningspinnar (pinne). Det finns fem olika klasser att tävla i inom banhoppningen: Miniklassen, Lättklass, Medelsvårklass (MSV), Svårklass och Elitklass.

Som förare ska man känna till de regler som finns. Dessa finns samlade i tävlingsreglementet, som kan läsas här.

På våra nybörjarkurser går vi igenom de viktigaste reglerna att känna till som nybörjare.


I vilken klass börjar man tävla?


Nu finns det ett val att göra när man börjar tävla. Antingen väljer man att starta miniklassen (20 cm höga hinder, 6 st) eller lättklassen (30 cm höga hinder, 8 st). Välj mellan dem genom att jämföra hur högt din kanin hoppar hemma. I miniklassen krävs inget medlemsskap. För tävlan i lättklassen behöver man lösa ett medlemsskap hos oss. Tänk på att det alltid är klurigare att hoppa på en tävling i början – att bara komma igenom en bana är ett bra resultat på din första tävling.


Mer om miniklassen 


Miniklassen kan man säga står lite ”utanför” de andra klasserna. För i miniklassen samlar man inga pinnar utan den får du hoppa hur många gånger du vill – tills din kanin tar en pinne i lättklass. Din kanin är alltså miniklassad och lättklassad på samma gång till en början. Du väljer den som passar er bäst, ibland arrangeras inte miniklassen.


Lättklass – här börjar man tävla om ”pinnarna” 


När din kanin är redo att tävla lättklass kan du starta lätt och här tävlar man alltså om ”pinnar” (och priser). När din kanin blivit placerad på en officiell tävling och inte har för många fel* så får den en pinne. När du samlat tre pinnar blir din kanin medelsvårklassad. I MSV samlar ni ytterligare tre pinnar och sen är det svår som gäller. Här är det en specialare, i svårklass behöver du samla fem pinnar innan du blir elit.

 

Alla våra planerade tävlingar framöver, samt klasser, plats med mera finns på skuttli.se. Här kan man registrera sitt medlemskap och anmäla sig.

Hur registrerar jag mitt medlemskap i Kalmarortens kaninhoppare?

​Du går in på skuttli.se, registrerar ett konto och registrerar ditt medlemskap där. Sedan betalar du in kostnaden till vårt bankgiro, all information finns på skuttli.

 

Kostnad medlemskap 2019 Kalmarortens kaninhoppare

Enskilt medlemskap: 200 kr
Familjemedlemskap: 400 kr (Samtliga i familjen blir då medlemmar hos oss).

 

 

För att tävla behöver du registrera din kanin. Detta sker också via skuttli.

 

Vill du läsa mer om kaninhoppning kan du göra det här : http://skhrf.com/kaninhoppning-2/

Kontakta oss

Mejl: kalmarortens_kh@hotmail.com

Ordförande: Jessica Olsson, 076-8991575

Kassör: Caroline Olsson, 076-6454509